Homo

Stefan is lid van een Evangelische gemeente. Wanneer hij er achter komt dat hij homo is, schrikt hij in eerste instantie heel erg. Hij vraagt zich af of hij nu wel choreograaf kan blijven voor de dansgroep in zijn kerk. Stefan besluit dat hij geen relatie met een jongen wil, maar doordat hij hierover met niemand durft te praten voelt hij zich steeds eenzamer worden. Wanneer hij helemaal in de put raakt, durft hij het aan om met verschillende hulpverleners in gesprek te gaan. Hij vindt het belangrijk om zowel een christelijke als een niet-christelijke hulpverlener te spreken:

Om te kijken hoe die daar dan tegen aan kijkt, en dan wil ik die twee verhalen, ik wil gewoon geen oogkleppen op hebben.

Langzamerhand wordt het voor Stefan steeds duidelijker welke weg hij het beste kan volgen, welke plek zijn geloof daar in heeft en hoe hij het beste kan omgaan met reacties uit zijn omgeving. 

(Lees het hele verhaal van Stefan, en andere christelijke LHBT’s, in <Geloven onder de Regenboog>).

Roept het verhaal van Stefan bij jou herkenning op en zou je ook wel eens in gesprek willen met iemand die jou kan helpen in de zoektocht naar hoe je homo én gelovig kunt zijn? Een hulpverlener kan jou helpen met vragen zoals:

  • Mijn ouders hebben het er heel erg moeilijk mee dat ik op mannen val. Ze vinden dat ik er voor moet kiezen om alleen te blijven, maar tegelijkertijd vinden ze het heel erg dat ik dan geen kinderen zal krijgen. Ik vind het moeilijk om hier met ze over te praten en om te bedenken wat ik zelf graag zou willen.
  • Ik ben christelijk, lid van een kerkgenootschap en heb het idee dat mijn omgeving/geloofsgenoten niet accepteren dat ik homo ben. Ze zien me gewoon niet meer staan. Wat moet ik doen?
  • Ik ben een getrouwde man en ben er op latere leeftijd achter gekomen dat ik op iemand van hetzelfde geslacht val. Ik voel dat mensen uit mijn kerk en mijn omgeving het heel lastig vinden om dit te bespreken. 
  • Sinds ik er achter ben gekomen dat ik homo ben, vind ik het moeilijk om te bidden. God lijkt heel erg ver weg. Ik verlang terug naar mijn relatie met God, maar ik weet niet hoe ik die terug kan krijgen.

Hulp zoeken

Op deze website kun je in contact komen met hulpverleners die jou juist bij dit soort vragen kunnen ondersteunen. Door hier te klikken krijg je meteen te zien welke hulpverleners er bij jou in de buurt zitten en hoe je met hen in contact kunt komen.