Transgender

Wanneer Jolanda er achter komt dat zij aan genderdysforie lijdt (je niet prettig voelen met je biologische geslacht). Ze is, dan nog als man, getrouwd met een vrouw. Er volgt een lange weg waarin Jolanda haar identiteit als vrouw accepteert en probeert om samen met haar partner een weg te vinden. Dat laatste mislukt: ze besluiten te gaan scheiden. Jolanda vindt een thuis in de kerk, waar ze zich geaccepteerd voelt en waar ze samen met de predikant zoekt naar rituelen om haar nieuwe identiteit als vrouw een plek te geven.

Het maakt me eigenlijk niet meer uit of ik man of vrouw ben, of er tussen in ben. Ik ben gewoon mezelf. 

(Lees het hele verhaal van Jolanda, en andere christelijke LHBT’s, in <Geloven onder de Regenboog>).

Misschien herken je het verhaal van Joalnda en zou je ook wel eens in gesprek willen met iemand die jou kan helpen in de zoektocht naar hoe je transgender én gelovig kunt zijn? Een hulpverlener kan jou helpen met vragen zoals:

  • Ik ben transgender en ik wil dit heel graag verenigen met mijn persoonlijke geloofsbeleving, maar ik voel dat ik dit heel lastig vind. Ik durf er niet met mijn directe omgeving over te spreken.
  • Ik denk dat ik transgender ben. Wanneer ik kies voor een geslachtsverandering, ben ik dan daarna ook homoseksueel? Hoe bespreek ik dit met mijn partner?
  • Wat staat er in de Bijbel over transgenders? Hoe kan de Bijbel mij helpen in mijn zoektocht naar hoe ik hier mee om kan gaan?

Hulp zoeken

Op deze website kun je in contact komen met hulpverleners die jou juist bij dit soort vragen kunnen ondersteunen. Door hier te klikken krijg je meteen te zien welke hulpverleners er bij jou in de buurt zitten en hoe je met hen in contact kunt komen.